top of page
Keresés
  • Szerző képeMartin Takács

Utólagos vízszigetelések

Sokszor ajánlják az utólagos injektálást, de ez néha nem jöhet szóba! Mit is tehetünk ilyenkor? Hogy tudjuk csökkenteni a talajvízszintet? Milyen kiállítások jöhetnek szóba?

Ezekre keressük a választ!


Első körben érdemes a szivárgó rendszereket fogalmait helyükre tenni, hogy értsük mit miért kell használnunk, szakma hogy nevezi.


Lemezszivárgó

A vízmentesítendő tér teljes alapterülete alatt elhelyezett vízáteresztő anyag (kavics, zúzott kő, forgácskő, a célnak megfelelően előregyártott vítázbocsátóképeeségű lemez, stb.) álló viszonylag vékony szívótest, melynek felső síkjában - az alulról beszivárgó vizet elvezetve - hidrosztatikai nyomás zérusra csökkenthető.

Mellékszivárgó

A lemezszivárgó legmélyebb vonalaiban kialakított kb. 25 cm fenékszélességű, célszerűen rézsüs oldalfallal készített folyóka a szívótest anyagával kitöltve.



Szivárgóborda

Alagcsővel ellátott kb. 25cm fenékszélességű, célszerűen rézsűs oldalfallal kialakított szivárgó a mellékszivárgók vizének összegyűjtésére, illetve nagyobb mennyiségű talajvíz szállítására.



Bekötő szivárgó

Az épület külső falsíkja és a gyűjtőszivárgó közötti, kb. 80 cm széles alagcsőezett szivárgó



Hátszivárgó

Az épület falsíkjával párhuzamosan - a fal külső síkja mellett vagy annak közvetlen közelében - vezetett, általában 5-50 cm széles szívótest (szükség esetén a talaj felőli oldalon szűrőtesttel kiegészítve) alsó síkjában alagcsővel vagy beton folyókával ellátva.



Övszivárgó

A talajvíz áramlási irányára közel merőlegesen, a védett pincetérnek a talajvíz áramlása felőli oldalán vezetett, kb. 1,2 m széles, egyrétegű vagy kétrétegű, általában alagcsövezett mélyszivárgó.

Gyűjtőszivárgó

A bekötő szivárgók vizét összegyűjtő, kb. 0,8-1,2 m széles, alagcsövezett szivárgó. Kialakítása az igényeknek megfelelően vagy a bekötő szivárgóval, vagy sz övszivárgóval egyező.

Szívótest

A vízmentesítő létesítményt környező talajtömegek vizének leszívására alkalmas egyenletes vagy vegyes szemnagyságú anyagból álló szerkezet.

5-20 mm osztályozott mosott kavics, vagy 5-15 és 15-25 mm 50-50% keveréke

Szűrőtest

A szűrőtest olyan szerkezet, amely a szívótestet védi a talajvízzel együtt áramló talajrészecskék káros hatásaitól, de nem akadályozza a víz szabad áramlását. Előregyártott elemek esetében a szívó- és szűrőtest egy szerkezeti elemként is készíthető.

anyaga lehet mosott homok, de ma csak geotextiliákat alkalmazunk

Elvezető csatorna

A szivárgó rendszert és a befogadó összekötő zárt csatorna.

Befogadó

A lemezszerű rendszer által összegyűjtött víz befogadására alkalmas és engedélyezett

-zárt szelvényű csatorna

-nyílt árok

-élővízfolyás, illetve tó.


Előző fogalmakhoz műtárgyak kapcsolódnak ezek:

-áttörés

-megfigyelőcső

-tisztítóakna

20cm lejebb kell elhelyezni mint a betorkolló cső, szemcsés anyagok megfogása érdekében

-kitorkolló fej

-kitrokolló akna

-gyűjtőakna

-szivattyúház


Tervezést megelőzően szakvéleményt kell készítetni ami iránymutatást ad és kiviteli instrukciókkal látja el megrendelőt. Minden építési helyen más-más!


Víz jelenlétét mindig kezelni kell. Az épületkárok egy részét az alapokhoz áramló különböző eredetű talajvíz okozza. A ténylegesen bekövetkező épületkárok mellett igen nagy összegű kárt tesznek ki a létesítmények víz okozta csökkent használhatóságukból és élettartamuk jelentős megrövidelléséből eredő hátrányok.

Fent ismertetett megoldások olyan nem vonalas jellegű építmények térszín alá nyúló térségeinek - elsősorban pincéknek - és egyéb olyan helyiségeknek szivárgóval való víztelenítésére vonatkozik, melyeknek padlószintje a mértékadó talajvízszint alá esik.


Ez a megoldás a fokozott talajpárát és annak esetleges lecsapódásából kialakuló károkat nem képes megoldani. Ilyen probléma lépne fel más irányban kell keresnünk a megoldást.

31 megtekintés
bottom of page