top of page
Keresés
  • Szerző képeMartin Takács

Shou sugi ban

Japán technikai amivel a faanyagokat tartósítják, vegyszermentesen akár több száz évig. Technika elég egyszerű, a felületet elszenesítjük égetéssel, így nedvesség nem tud be jutni az anyagba.Keleten a legtöbb épület évszázadokig tömör fenyő fából épült, ezért a gyúlékonyság és a korhadás kiemelt problémát jelentettek. – A shou sugi ban jelentése „égetett cédrus deszka”: a japánok az 1700-as években fedezték fel, hogy a megperzselt lécek kevésbé gyúlékonyak és sokkal tartósabbak a natúr fánál. Az idők során bebizonyosodott, hogy az égetéssel a faanyag élettartama megtöbbszöröződik (kb. 80-100 évre hosszabodik), a shou sugi ban (vagy másnéven yakisugi) módszerrel kezelt fa ellenáll az időjárás viszontagságainak (tűz-, víz- és UV-álló), sőt az élősködők sem jelentenek rá veszélyt.

A mindössze pár évre szóló (ráadásul általában magas vegyszertartalmú, az egészségre veszélyes) „modern” kültéri felületkezelő anyagokból kiábrándult közönség körében ez a hagyományos technika napjainkban újra egyre-egyre népszerűbb. – A shou sugi ban eljárással kezelt fát többé nem kell karbantartanod. A kezelés során a fa semmilyen vegyszerrel nem érintkezik, így az otthonodba beépítve biztosan nem veszélyezteti majd az egészségedet.A shou sugi ban eljáráshoz ezekre lesz szükséged:

  • nyílt láng (pl. lángszóró, gázpalack )

  • drótkefe és erősszálú seprű

  • folyóvíz, slag

  • tungolaj

  • szöszmentes rongy, régi póló

A shou sugi ban technika mindössze 4 lépésből áll:

1. Perzseld meg a fa felületét nyílt lánggal.


Az égetés idejétől függően a fa színezetét és textúráját rengetegféleképpen alakíthatod. – Ha finoman megperzseled a felületet, akkor a legelőször kiégő puha rostok feketével kirajzolják a fa erezetét. Ha erősen megégeted a faanyagot, akkor a puha rostok teljesen elporladnak: így egy egységes színezetű, de varázslatos textúrájú felület lesz a végeredmény. A konzerválás előtt a fát érdemes tökéletesen kiszárítani, mert a nedves anyagot nehéz egyenletesen (foltmentesen) perzselni.

2. Drótkefével távolítsd el a hamut a felületről.

Minél tovább dörzsölöd a felületet, annál világosabb színezetet kap. (Ezt a lépést ki is hagyhatod, ha repedezett felszínre törekszel.)

3. Mosd le folyóvízzel a maradék port a felületről, partvissal tisztítsd le, majd hagyd teljesen megszáradni a fát.

4. Dörzsöld be a felületet tungolajjal 3-4 rétegben.

Ezzel a lépéssel a fa színe pár árnyalattal mélyül.


Ötletek:

Épületek:Videó: ITT.

16 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page