top of page
Keresés
  • Szerző képeMartin Takács

Nádpalló házilag

Energia árak növekedése. A korszerűtlen lakásállomány. Hőszigetelő árak egekben.

Lokális megoldást keresel, nádpalló és szalma az alternatív lehetőség?

Írásomban bemutatom a lehetséges gyártási módokat, kézitől gépesített technikákig.


Mennyire éri meg?

Földből csak egy van, a természetes szálas anyagok mind-mind CO2-t kötnek meg, beépítésükkel és felhasználássukkal a légkörből megkötött CO2-t beépítjük a szerkezetinkbe. Növények növekedése oxigént is termel. Miért választanánk mást?


Energiahordozó.

Növényi szálak jó részét szerves trágyához adva visszajuttatják a földekre. Nagy mennyiségben kerül erőművekbe a szálas anyag főként szalma. Itt elégetik vagy biomasszaként használják fel. Elégetéséhez képest, ha hőszigetelőnek használjuk, 5x energiát takaríthatunk meg 1,5-öd mennyiségű anyagból. Minimális pénzügyi ráfordítással, maximálsi energia megtakarítást tudnánk elérni. Ha a jövőben ilyen irányba is nyitna a vidéki lakosság.


Nád

Álltalánosan elterjedt termékei a nádpalló, rabicnád, nádfedés.

Nádpalló

Jó minőségű nádat csak folyamatosan aratott helyszínen tudunk remélni. Így első évben nagyobb lesz a fáradás mint a minőségi anyag ami ki jön a fésülés után. Kis és daraboló-szemetelő táblák is megfelelnek akkor használhatunk kevésbé jobb minőségű nádat is.


Méretek meghatározása

Érdemes 10cm-t meghaladó vastagsággal és inkább kisebb 60x120 körüli táblákat gyártani. Így jó höszigetelő értéket tudunk elérni, nem kell a rétegeket forgatni. Szabhatóság végett érdemes a rétegeket 15-20 cm-ként kötni.


Kötéshez drótot érdemes használni, de lehet egyéb kötegelőt is használni.



100 megtekintés
bottom of page