top of page
Keresés
  • Szerző képeMartin Takács

Fafödémek a vályogházban - felújítás

Energetikai korszerűsítés égető probléma a mindennapokban. Az árak drágulása melett soka technikai újdonság és termék áll rendelkezésre ami a rezsi költségünket felezni, negyedelni is tudja. Épület küllemén túl érdemes ezen műszaki piaméterekre is nagy hangsúlyt fektetni.


Sík födémek.

A föld- és vályogfalú épületek évszázadok óta fafödémmel készülnek. A fafödémek gyorsan és könnyen kivitelezhetők, könnyűek, nem adnak át jelentős terhet a falszerkezetre, egyszerű eszközökkel javíthatók, szükség esetén megerősíthetők.


Fafödémek.

Népi építészetben alkalmazott fafödémek túlnyomó része sík, látszó vagy borított gerendás födémek valamely változata, felső oldalán agyag tapasztással.

Nádban gazdag területeken 20-30 cm felső nádterítéssel készítették el és erre került a felső sártapasztás. Látható gerendás pór födém gerendáit általában 60-80 cm tengelytávolsággal helyezik el egymás mellett úgy hogy végeik a sárgerendára feküdjenek fel, így biztosítva az egyenletes teherátadást. 24 mm vastag deszkázat kerül a gerendázatra . A tapasztást, illetve a feltöltést átszóródásának megakadályozására a deszkázatot egymásra takarással készítik el, vagy 45/12 keresztmetszetű lécekkel zárják le felülről a hézagot. Igényes esetben rovással, faragással díszítik a deszkázatot és a gerendázatot, mindig gyalult kivitelben.


1 gerendafödém 2 pallófödém 3 deszkafödém 4 pólyás födém 5 sárléces födém 6 vesszőfödém 7 borított deszkafödém


A borított gerendafödém a pórfödém továbbfejlesztése, oly módon ,hogy a gerendák aljára 1cm hézagközökkel 18mm vastag alsó deszkaborítást szegeznek arra pedig egy vagy két rétegben nádazást szegeznek.

A pólyás födém a pórfödémhez hasonlóan látható gerendás födém. A gerendák közé sűrű egymás mellé híg agyaggal átitatott szalmafonatokkal körülcsavart léceket építenek be. A pólyák alsó felületét vályoghabarccsal vakolják, tetejére feltöltés és tapasztás kerül.


Saralás.

Hagyományosan mindegyik fafödém szerkezetünk sarazással záródik, ez biztosítja a légtömörségét a födémnek. Esetleges bejutó csapadék és porhót is tudja kezelni. Évenként seperve és újra kenve örök életűvé képes tenni fafödémünket. Párát és fa szerkezet számára szükséges száraz körülményeket lehetővé téve.

Nem szakszerűen készített esetleg bontott alsó borítású borított deszkafödémeknél előfordul hogy porzik és szemetel a födémünk, zavaróvá válhat.


Nádazás.

Stukatórok és szegezett nádlemezek élettartamát a nedves és dogos környezet tudja megrövíteni, ilyenkor a beépített fém rögzítések és feszítések rosdásodásával bekövetkezik nyúlásuk. Saját súlyából eredendően megrogyhat. Javítása nehézkes, állataláman csak bontással és újra építéssel készíthető el. Utólagos csavarozás, szegezés vagy tárcsás megfogatás sem képes oly mértékben javítani, mivel könnyű vékony szerkezet átszakad ha nem körültekintően járunk el és ezt a tényt alul becsüljük.


Gerendák.

Borított és eltakart gerendák álltalában nem gyalultak, keresztmetszetük változó, néha gömbfa, erősen bárdolt felületű. Esztétikailag zavaró, eltakarása mindig ajánlott.

Faszerkezetek általános hibáival számolhatunk ha környezet kedvez a gombáknak és korhadásnak. Gerendák keresztmetszetében rengeteg tartalék van, sokszor pánttal vagy fa segéd szerkezetekkel megtámasztva, megerősítve nem kell bontanunk a szerkezetet. Nagyon ritka esetben áll csak fent, mindig szükséges szakértővel konzultálni ilyen esetekben!


Hőszigetelés

Szerkezetek teljes ismerete és egész szerkezetben betöltött szerepük után energetikai korszerűsítés folyamata is könnyebben átgondolható és kivitelezhető.

Meglévő szerkezetek mellé kiegészítő réteget tervezünk beépíteni, ami a födém többletsúlyát nem növeli, de a komfort és lakó környezeti hatásai új szintre emelik a szerkezetet.


Kialakítása.

Padlástér népi építészetben tárolásra szolgált. Ma már lomok, nem használt tárgyak ékesítik csak ezt a teret, néha üresen áll. Hőszigetelés leterítése előtt érdemes az új funkción és a jövőbeli terveken elgondolkozni, mivel a kialakítást az szabja meg, hogyan és miként érdemes megépítenünk a rétegterveket.


Felfelé hűlő födém.

Abban az esetben ha a födém olyan teret választ el, ahol a meleg és a felső hideg, illetve a hőáramlás felfelé irányul, felfelé ülő födémről van szó. Zárófödém illetve padlásfödém is mind mind ide sorolhatók, amennyiben nem beépítettek. A szerkezet kialakítása attól függ, hogy milyen igénybevétel várható a hőszigetelt oldal felső felületén.


Gerendák között.

Borított gerendafödémek esetében lehetséges a hőszigetelés kialakítása a födémgerendák között is. Ebben az esetben fel kell bontani a felső feszkabirítást és az alsó borít felső síkjára valamint a gerendák tetejére párafékező fóliát kell behajtogatni. Ez a hőszigetelési mód azért előnyös, mert a deszkaborítás követően a közvetlenül megállapítható, hogy a gerendák károsodtak e. A gerendák közé szálas hőszigetelő lemezt lehet helyezni, majd ezt követően a deszkaburkolatot vissza lehet szögelni. Célszerű a gerendák teljes vastagsága között hőszigetelésre kihasználni. Ez a kialakítás minkaiényesebb a járható kialakításánál, viszont lényegesen olcsóbb is, hiszen a hárófelületként már rendelkezésre álló deszkázat is használható fogadó felületnek.Járható terhelhető felület.

Ha a födémet nem csak esetenként hanem állandóan járható, terhelhető céllal létesítenénk, akkor a hőszigetelés felett szilárd burkolatot kell kialakítani. A szilárd burkolat előnyös mert könnyebben takarítható mint a csupasz felület. Fafödém esetében mindig párafékező fóliát kell aklamazni! A felső burkolat lehet faforgácslap, rétegeltlemez, vagy deszkaburkolat is, de nem kerülhet rá epoxi vagy habalátétes padlóburkolat!


Esetenkénti használat.

Közlekedő sávok kialakításának előzetes tervezése, általában inhomogén szálas hőszigetelés kerül fektetésre, így figyelni kell hogy az aljzat egyenetlenségei miatt ne alakulhasson ki vonalmente hőhid a nem megfelelő illesztés végett.

Nem járható kialakítás

Hőszigetelés mechanikai igénybevétele nem várható, ezért megfelel a nem lépésálló lemez/paplan aminek anyaga teljes mértékben vizaszító mégis érdemes a cserép fedés alá fóliát beépíteni. Esetleg a hőszigetelés felső felületére teríteni azt.Lefelé ülő felület

Olyan helyiségeknél jöhet létre ahol a felső fűtött az alsó nem fűtött légtérrel kerül kialakításra. Ezért a hideg oldal felöl kell szárazépítési technikával kialakítani, a homlokzati szálas hőszigetelés fogadhat vakolt rendszert, de esetenként függesztett vagy ácsolt burkolatot is.

18 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page