top of page
Keresés
  • Szerző képeMartin Takács

Betonpadló vályogházban

Örök kérdéseket vet fel. Találkozhat e a vályogfal és a betonpadló?

Mi a szakszerű kialakítás? Milyen lehetőségeim vannak?

Ezekre a kérdésekre próbálok választ adni, legfőképpen felújítóknak és korszerű megoldást keresőknek! Hagyományosok hunyják le szemük..Kialakuló probléma.

Felvizesedő belső lábazat a leggyakoribb probléma ami figyelmeztet a párának feltorlódására, jelenlétével sók is kiválhatnak a felületen. A tartós páranyomás a nem megfelelő festékréteget is lenyomja, "pillangó" szerű leválásokkal esetekben "tojáshéjasság" formájában. A tartósan nedves környezetben kialakuló gombás, általában penész - felületi megjelenése tovább rontja az esztétikai értékeket.

A hosszantartó nedvesedés feláztatja a fal éleit, ekkor a vakolat is lepereghet a falról.


Ezekkel és még számos problémával találkozom minden épületben, sokszor a külső környezeti nedvességből adódik a nedvesedés, ezzel érdemes mindig elsőként számolni.

Ha nincs lehetőség a külső nedvesség utánpótlásra, akkor érdemes a belső burkolatokat és felületeket szemügyre vennünk.


Érdemes a padló rétegeket végigjárni.


Megoldások:

-kavicssáv

-belső drain

-cserépsáv

-padlóréteg


Kavicssáv

Az újonan készülő beton aljzatok alatt nem csak vízszigetelés, állatalában kavics lemezszivárgó is található, ennek oldlasó felvezetését sok szakmában dollgozó kollega ajánlja. Kialakítása zsaluzással - eltartással érhető el, majd a szivárgóhoz képest kiseb szemnagyságú mosott gyönygkaviccsal kerül feltöltésre. A beton aljzatra kerülő burkolatok mind mezőben kerülnek csak lerakásra, falhoz és falszélekhez nem érnek hozzá, mivel a kiszellőző kavicssávnak folytonosank kell lennie, hogy biztosítani tudja a kiszellőzést. Ez a megoldás nem alkalmazható fürdőszobákban és egyéb vizzel terhelt helyiségekben, hiszem a nyílt felület negyobb kockázatot jelent mint maga a lezásrás. Használati víz kontaktba kerülhet a teherhordó sárfalazattal.


Belső drain

Másik írásomban kifejtőbben foglakozom a kialkítással, itt csak a lehetőségként említem meg, hogy ha elkerülhetetlen a beton szerkezet, esetlegesen nem csak a páraterhelés, hanem a talajvízv is aggasztó lehet, akkor érdemes beépítésén elgondolkodni.


Cserépsáv

Állatalam legjobban preferált köztes kontakt anyag, akár kaviccsal kombinálva akár nélküle. Legegyszerűbb és legjobb megoldás érhető el vele, úgy hogy nem kell lemondanunk beton aljzatról, és az arra kerülő hidegburkolatról, kent szigetelések és felhajtott csempe lábazat előnyeiről!

Kialakításának gondolata mindenben egyezik a kavics sávval, miszerint a párát kiengedjük amik a falak felé tartanak és nem teremtünk kontaktot beton és föld anyagú szerkezet között.Cserépsávok keresztmetszet lukacsos, így minimálisan biztosítja a párának átjárását. Betonnak nem szükséges plusz zsalu elkészítése, vékony vakolat után, csemperagasztóval is dolgozhatunk a felületen, lábazati részt ki tudjuk csempéből is alakítani, kent szigetelésnek is van hátszerkezete. Az így kialakuló hézagot egy magas szegéjjel ha lamináltat tennénk le, megoldhatjuk, hogy ne is látszódjon, ilyenkor természetesen a cserépsáv felső síkja a beton felülettel egyezik meg.


Padlóréteg

Beton helyett más padló réteget választunk, csak oda építjük be ahová kötelességünk, vagy ahol jobb műszaki megoldást nem tudunk alkalmazni.


Minden épület más és más! Ezért is egyediek ingatlanok, ahol az egyik módszer működik, lehet az "így szoktuk" nem hoz jó műszaki megoldást, több kárt okoz mint a pénz amit megspóroltunk a szaktanácsadással. Érdemes hozzáértő építészkollega vagy technikus véleményét kikérni, hollisztukusan mindenre kiterjedően szülessen meg a szakmai döntés.


38 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page