top of page
Keresés
  • Szerző képeMartin Takács

Vályoghabarcsok, vályogvakolatok felvitele


Betanítással és kivitelezéssel is foglakozunk, műszaki előkészítést is vállalunk!


Az agyag mechanikusan képződött ásványi üledék (a vas-oxid miatt sárgás színezetű keverék kvarcból, földpátokból és más, különböző szemcsenagyságú ásványi anyagokból). A kis agyagszemcsék (< 0,002 mm), amelyek a szemcseeloszlásban a legnagyobb hányadot alkotják, megkötik a kb. 1 mm nagyságú agyagszemcséket. Az agyag keletkezésének során végbemenő üledékképződési ciklusok következté­ben a lelőhelyek egyes rétegei között igen nagy kü­lönbségek lehetnek a szemcsenagyság és összetétel tekintetében. A sovány agyagban nagyobb arányban található homok- és más durvább szemcsék, a kövér agyagban arányuk értelemszerűen kisebb.

Vályogvakolat felvitele

Amikor a vályogvakolatot felvisszük, a habar­csot erőteljesen kell felcsapni a falra. Az egyszerű felhordás nem teremti meg az alapfelülettel való kellő tapadást. Elméletileg egyszerű épületek külső munkálataihoz megfelel a vályoghabarcs, de nem igazán tartós, mert nem vízálló és ezzel az időjárási hatásokkal szemben sem ellenálló. Ezért a vályog­vakolatot mindig el kellene látni valamilyen vízálló záróbevonattal.

Hol alkalmazzák?

A vályogból készült vakolóhabarcsot általában csak olyan épületeken alkalmazzák, amelyek maguk is vályogtéglákból vagy vályogból (vert módon) készültek. Vályog, vályogmész és vályog­gipsz habarcsokat használnak. A vályogvakolatok homokkal kevert és sok esetben árpaszalmával dúsí­tott agyagból készülnek. Különböző alapfelületeken (pl. könnyűvályog, vert vályogfal, nád, faléc vagy egyéb épített falazat) szolgálhatnak alapvakolat­ként. A vályogvakolat „kövérebb” agyagból készül, amit durva homokkal addig kell keverni, hogy az a száradás közben már ne repedezzen meg.

A finom szemcséjű homok erre alkalmatlan. Ezenkívül 2-3 cm hosszúra vágott durva szénát vagy finom szalmát kell hozzákeverni. A keveréket alaposan és kellően hosszú ideig meg kell dolgozni. A kész habarcsot aztán fel kell csapni a falra, kb. 1,5 cm vastagságban. A kartécsni vagy simítófa segítségé­vel felhúzott vályoghabarcs nem megfelelő, mert nem tapad megfelelően az alapfelülethez. A vakolat felvitele után a felületre rőzseseprűvel ferdén felfelé néző lyukakat kell készíteni. Ezt a teljes felületen és kellő sűrűségben el kell végezni, nem csak a vako­lat egyes részein. A felületek gyakran alkalmazott „fésülése” általában hatástalan.


A vályog záróvakolat ugyanabból a kövér agyagból készül, durva homokkal keverve, de a feldarabolt durvább szálasanyagok helyett fino­mabb szerkezetűeket adnak hozzá (mint pl. a len és a pelyva, kivételes esetekben apróra vágott fi­nom szalma). A durva darabokat ki kell rostálni. Ezt a réteget is fel kell csapni, a felhúzás nem elég. Ez után a réteget még friss állapotban át kell dörzsölni, és ezzel tömöríteni, eközben egy kevés homok-fehércement keveréket (1:1 arányban) kell bedörzsölni. Ez a következő befejező bevonatok tapadásának szempontjából fontos! De arra is kell figyelni, hogy a folyamat végén a vályognak még valamennyire látszania kell.

Vályogvakolatok a fachwerk-szerkezetű épületeknél

A vályogvakolatok állandó felhasználási területe a fachwerk-szerkezetű épületek falszakaszainak vakolása felújítási munkálatok során. A vályog­habarcsok csak mechanikus úton tapadnak, ezért kell az alapfelületnek teherhordónak, tisztának és kellően durva felületűnek lennie. Vályogvakolatok javításánál gyakran megfigyelhető, hogy az alapfe­lületet mindössze érdesítik és átnedvesítik. Ez sok esetben nem elég, különösen akkor, ha a vályog­vakolat nagyon kemény.

A régi és új vályogvakolat közötti megfelelő összekapcsoláshoz az alapfelü­letet napokig, intenzíven kellene nedvesíteni. Ez általában nem lehetséges, mert nincs rá idő és ebből következően kellő fedezet, ezért a régi vályogvako­latot megfelelő vakolathordozóval kellene ellátni, és ezután bevonható vályogvakolattal vagy annak alternatívájaként könnyűvakolattal, könnyűagyag habarccsal vagy szálas könnyűvakolattal. Itt is érvényes természetesen az, hogy a záróbevonat fel­vitelének módja és anyaga megfeleljen az aljzatként szolgáló vályogvakolat követelményeinek.14 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page