top of page
Keresés
 • Szerző képeMartin Takács

Szalmásvályog

Sokáig gondolkoztam blognak nevén és létjogosultságán. Szerettem volna univerzális dolgot ahová minden felkerülhet ami szakmai. Párhuzam hozta az ötletet. Hagyományos háznál a szalmásvályog egy olyan aduász amit mindenhol ki lehet játszani, csak a keverék összetételét kell megváltoztatni a felhasználni kívánt helyhez idomulva.
Gondoljunk csak bele a folyamatokba. A tartószerkezettől a válaszfalakon át a felső sík lehatárolásig, a vakolatokkal és padozatokkal bezáróan széleskörűen alkalmazható. A legújabb unortodox módja a könnyűvályog mint szigetelést nem is említve.

Világszerte is igaz, más más környezeti adóssághoz viszonyul jól az anyag.


Komponensek egyszerűen a környezetünkből adódnak. Az építésre alkalmas vályog talaj és természetesen valami szál, ennek átmérője a faágtól a hajszálig bezárólag elég nagy skálát tud bejárni. Esetünkben kifejezetten a szalma ami keverékbe kerül. Természetesen a ha szalmásvályogra gondolunk egyszerű tapasztás jut eszünkbe.


Tapasztás mint keverék készítés.


Első lépésben jó ha ismerjük a helyi anyagot, ennek tudata nélkül olyan helyre is beépíthetjük az anyagot ahol tartósan nem tud fent maradni, csak évenkénti tatarozással. Második, hogy a kívánt probléma megoldására megválasztjuk a szálhosszt és a mennyiséget. Ennek a két komponensnek a kombinációja átsegít minket minden problémán, bármi legyen is az. Ezt nevezhetjük a "vályog filozófiájának" is. Szimplán ennyire egyszerű, de mégis hallatlanul összetetté tud válni, ha a mélységekbe beletekintünk és nem csak a véletlenre bízzuk a végeredményt és sikereinket.

Tervezés folyamata és a megfelelő keverék készítés azért is nagyon fontos, hogy a kezdeti lelkesedésünk, kitartássá tudjon alakulni és a kudarcok kevésszer kereztezzék utunkat, különben ez a fizikálisan kemény folyamat kimerít bennünket idő előtt.


Felhasználási területek.


Bevezetőben is megemlítettem, minden problémára választ kaphatunk. Álltalánosítsunk és egyszerűsítsük te lehető legjobban a folymatokat és lehetséges falfelületi problémát soroljuk fel.

 • Repedés - vízkimosásból

 • Repedés - mozgásból

 • Kimosódás - általában lábazati zónában

 • Éltörés

 • Fészkesség - vertfalnál

 • Lyukak

 • Egyneletlenségek

 • Fugák - szerkezeti pontatlanságok

Számos felületen használható és új felület képezhető a meglévő falazatra.

 • Javító

 • Durva - alapvakolás

 • Simító

 • Dekorvakolat - glett

- Végső felületképzések és tapadó hidak is készíthetők szimplán a sár anyag felhasználásával, ezekre külön térek ki. -


Mint hibapontoknál láthattuk az igen nagy hibától az egész kicsi javításig, újra tapasztásig adhat választ a keverék, csupán a szálak változtatásával.

Szálakra úgy érdemes gondolni mint egy tépőzárra ami össze kapcsolódik egymással. Közte a vályog mint kitöltő anyag ami szálak közti kapcsolatot adja.


Ezen elgondolásból kiindulva fogalmazódik meg az hogy ha nagy repedéssel állunk szemben ami nem szerkezeti okokból adódik akkor hosszúszálas igen ragadós sárral érdemes kijavítanunk. Ugyanígy igaz az időjárásnak kitett felületet sem érdemes általában homokkal soványítani, mivel kiporlást és felület erózióját okozza. Porló anyag kültéri alkalamazását minden esetben kerülni kell. Ennek megállapítására legegyszerűbben a körmünket használhatjuk. Ha reszeli jó, ha kaparható akkor felülete további jobb, adalékkal ellátott simítást kíván.

Ahogy haladunk a nagy repedéstől kifelé úgy csökken a szálak hossza. A végtelen szálhalmaz repedés javítására jó, de durva tapasztásra a 5-6 cm körüli törek a leg megfelelőbb. Ezzel párhuzamban a sár anyagát is érdemes rostálni, hogy a szemcsék egyenletese elosztásban legyenek a keverékben.

Végső simító tapasztásnál mivel ez az utolsó réteg, legvékonyabban szeretnénk felvinni a felületre, ha látszó azért ha meszelve lesz akkor, pedig minél kevesebb anyagból festhető legyen. Így szeretnénk egy plasztikus jól feldolgozható anyagok készíteni. Rostált vályogból és emésztett szál, pelyva, finom 1cm körüli törek megfelelő. Fűrészpor sajnos nem meglelő, mivel szivacsos lesz tőle az anyag és poros állag végett nem keveredik el rendesen a két anyag.. Emésztett szálak fényes felületet adnak, a pelyva sipókás felületet míg a törekkel képezhető teljesen sima és matt felület.

Tapasztást amennyiben igény szint alacsony egy jól lehúzott alapvakolattal is meg oldhatjuk. Itt segíthet a vissza szivacsozás a repedéseket eltűntetni, hogy könnyen meszelhető legyen a felület. Kültérben csak akkor alkalmazható, amennyiben az anyag vizsgálatok során olyan eredmények jöttek ki ami kielégítő vízbiztonságot ad.


Végső felületünket meszelhetjük, vályogfesthetjük, de hagyhatjuk csupaszon is.

7 megtekintés0 hozzászólás

Kommentare


bottom of page